MISCANTHUS

HET GEWAS

Miscanthus, of olifantsgras, is een houtachtige grassoort, afkomstig uit Zuid-oost Azië. Ook in Europa groeit het gewas goed door de temperatuur en hoeveelheid neerslag. Sterker nog, het gewas wordt ook hier tot 4 meter hoog en eenmaal geplant kan er zeker 20-25 jaar jaarlijks geoogst worden.

Wat dit gewas nu zo bijzonder maakt is de hoeveelheid CO2 dat het opneemt. Miscanthus is een zogeheten C4-gewas en daardoor zeer efficiënt in de vastlegging van CO2. Het gewas neemt zeker 4 keer zoveel CO2 uit de lucht als bomen.

Andere voordelen van het gewas zijn dat het geen onkruidbestrijding of andere bestrijdingmiddelen nodig heeft. Ook bemesting is niet nodig en irrigatie evenmin. Bovendien is het de ideale schuilplek voor klein wild door de hoogte en dichtheid van het gewas. Uitstekend voor de biodiversiteit dus.

Image module
DE BOUWSTENEN

Miscanthus is een sterk en droog gewas, wat betekent dat het na de oogst direct bewerkbaar is voor verder productie. Zo wordt miscanthus al gebruikt voor bio-energie, stalstrooisel, als rantsoen voor koeien en worden er na bewerking diverse producten van gemaakt zoals papier of bio-composieten.

Enkele bouwstenen in het gewas zijn van grote waarde voor de verdere productie, zoals cellulose. Door deze bouwstenen te valoriseren maakt Miscancell diverse producten voor de papier-, farmaceutische en chemische industrie. Vervolgens worden er alledaagse producten gemaakt op basis van miscanthus.

Image module